• 1398/10/03
  • - تعداد بازدید: 5
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه

بیهوشی 1: کلیات

براساس تعریف، بیهوشی عمومی یعنی حالتی که درآن فردخواب بوده و نسبت به تحریک دردآور عکس العملی نشان نداده و بعد از خاتمه بیهوشی چیزی به یاد نمی آورد. در این حالت حواس پنج گانه به خصوص حس لامسه به طور موقت از کار می افتند.

در این مبحث به این سوالات شما پاسخ داده می شود:

1.   بیهوشی چیست؟

2.   پزشک بیهوشی کیست؟

3.   پزشک بیهوشی چه وظیفه‌ای دارد؟

4.   چه لوازم و وسایلی برای بیهوشی در اتاق عمل مورد استفاده قرار می‌گیرد؟

 

1.      بیهوشی چیست؟

براساس تعریف، بیهوشی عمومی یعنی حالتی که درآن فرد خواب بوده ون سبت به تحریک دردآور عکس العملی نشان نداده و بعد ازخاتمه بیهوشی چیزی به یاد نمی آورد. دراین حالت حواس پنج گانه به خصوص حس لامسه به طور موقت از کار می افتند.

 

در کل، بیهوشی عمومی برای توصیف حالتی استفاده می شود که با تجویز داروهای بیهوشی می‌توان در طول عمل جراحی بی دردی و شلی عضلانی ایجاد نموده و بیمار را به خواب فرو برد. به علاوه بعضی از داروهای بیهوشی از به یاد آوردن رخدادهای اتاق عمل و عمل جراحی پیشگیری می‌کنند.

 

کدام یک از موارد زیر جزء عملکردهای داروهای بیهوشی است؟

 الف) ایجاد بی‌دردی در بیمار حین عمل جراحی
  ب) ایجاد شلی در بدن بیمار حین عمل جراحی
   ج) پیشگیری از به یادآوردن رخدادهای اتاق عمل، بعد ازاتمام عمل جراحی وخاتمه بیهوشی
   د) همه موارد

2.      پزشک بیهوشی کیست؟

اکثر مردم تصور می‌کنند که متخصص بیهوشی پزشکی است که روی صورت ماسک داشته و به آن‌ها کمک می‌کند در طی جراحی بخوابند و بعد از پایان یافتن جراحی نیز به بیدار شدنشان کمک می‌کند.حال بیائید ماسک پزشکان را برداریم و نگاه بهتری به مسئولیت‌ها و تحصیلات متخصصان بیهوشی داشته باشیم.

 متخصص بیهوشی پزشکی است که در زمینه بیهوشی و تخفیف درد تخصص دارد. لازمۀ این‌کار گذراندن دورۀ پزشکی عمومی (هفت سال) و سپس دورۀ تخصص در رشته بیهوشی (چهارسال) می باشد. بعضی از متخصصین بیهوشی دوره‌های فوق‌تخصص مثل مراقبت‌های ویژه، بیهوشی اطفال، درد، بیهوشی زایمان، اعصاب و یا قلب و... را نیز می گذرانند.
 متخصصان بیهوشی امروزه یکی از نقش‌های اصلی را در اتاق های  عمل ایفا می‌کنند. این پزشکان برای حفاظت و تنظیم فعالیت ارگان‌های حیاتی حین عمل جراحی ایفای نقش می کنند. به علاوه این متخصصان، پزشکانی هستند که هرگونه حادثه ناخواسته حین بیهوشی و یا دوره بهبودی (بلافاصله بعد ازعمل جراحی) رابه سرعت تشخیص داده و درمان می کنند.

3.      پزشک بیهوشی چه وظیفه‌ای دارد؟

متخصص بیهوشی، قبل از عمل، بیماری را که قرار است تحت عمل جراحی قرار گیرد ارزیابی کرده و وی را از لحاظ بیمارهای زمینه ای مانند اختلالات  قلبی-ریوی، مغز و اعصاب،پرفشاری خون، بیماری قند و...بررسی نموده و برای هر بیمار به‌طور جداگانه برنامۀ بیهوشی خاصی را ارائه می‌دهد. معمولا قبل از عمل،بیمار با متخصص بیهوشی خود ملاقات کرده و می‌تواند سوالات خود را از وی بپرسد.

 در اتاق عمل متخصص بیهوشی براساس شرایط بیمار و نوع عمل جراحی یکی از سه روش بیهوشی عمومی، بی حسی ناحیه ای، و یا بی حسی اعصاب محیطی (موضعی) را انتخاب می کند.
 

در اتاق عمل مراقبت‌های زیر به عنوان قسمتی از فرآیند بیهوشی انجام می‌شوند.

 1.        ارزیابی مداوم وضعیت بیمار
 2.        نظارت و کنترل تعداد ضربان و ریتم قلب، تنفس، میزان اکسیژن خون و دی اکسید کربن هوای بازدمی،  فشارخون، درجۀ حرارت بدن، تعادل مایعات و سیستم عصبی مرکزی
 3.        ایجاد بی دردی، شلی عضلانی، وکنترل سطح هوشیاری بیمار برای این‌که همه‌چیز برای انجام یک عمل جراحی موفقیت‌آمیز در درجۀ مطلوب باشد.
 
 بعد از عمل جراحی نیز متخصص بیهوشی بهبودی بیمار را زیر نظر دارد. از این‌کار معمولاً در اتاق‌ مخصوصی که به اتاق بهبودی معروف است صورت می‌گیرد. درضمن متخصصین بیهوشی مسئولیت کنترل درد بیمار بعد از عمل جراحی را نیز به عهده دارند.
 برخی ازمتخصصین بیهوشی که دوره های فوق تخصصی خاص درد را نیزگذرانده اند، دردرمانگاه های ویژه ای مبادرت به درمان دردهای حاد و مزمن بیماران می کنند. برخی نیزفوق تخصص مراقبت‌های ویژه هستند که در زمان بستری شدن بیمار در بخش مراقبت‌های ویژه(ICU)، بررسی‌ها و درمان‌های لازم را برای او انجام می‌دهند.
 1)کدام یک از اقدامات زیر توسط پزشک بیهوشی در اتاق عمل انجام می‌گیرد؟
 الف) ارزیابی مداوم وضعیت بیمار
 ب) کنترل فشارخون و ضربان قلب بیمار
 ج) کنترل درد و سطح هوشیاری بیمار
 د) همه موارد

4.      چه لوازم و وسایلی برای بیهوشی در اتاق عمل مورد استفاده قرار می‌گیرد؟

  • دستگاه پایش فعالیت قلب

تعداد و ریتم ضربان قلب هر بیماری که تحت بیهوشی یا بی‌حسی قرار می‌گیرد، از طریق اتصال کابل‌هایی به بدن او در تمام طول مدت بیهوشی یا بی‌حسی پایش می‌شود.

  • دستگاه پایش اکسیژن خون

دستگاهی به نام پالس اکسیمتر در تمام طول مدت جراحی به بیمار وصل بوده و میزان اشباع اکسیژن خون شریانی او را نمایش می‌دهد.

  • دستگاه سنجش فشارخون

از طریق دستگاه اندازه‌گیری فشارخون اتوماتیک یا دستی، فشارخون تمام بیماران مرتبا اندازه‌گیری می‌شود.

  • دستگاه سنجش فشار دی اکسیدکربن انتهای بازدمی

دستگاهی به نام کاپنوگرافی جهت اندازه‌گیری فشار دی اکسیدکربن در هوای انتهای بازدمی در تمام بیهوشی‌های عمومی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • ترمومتر (دماسنج)

جهت بررسی دمای بدن بیمار در طول جراحی به طور مداوم از ترمومتر استفاده می‌شود.

  • سیستم اکسیژن رسانی
 یکی از وظایف مهم متخصص بیهوشی، اطمینان از دریافت کافی اکسیژن  توسط ارگان های حیاتی حین عمل می‌باشد. ماشین‌های بیهوشی ورودی‌های خاصی دارند که گازهای پزشکی مثل اکسیژن و نیتروس اکسید به این جایگاه‌ها متصل می‌شوند. در اتاق های عمل ماشین‌های بیهوشی به سیستم اکسیژن ساز بیمارستان یا کپسول های اکسیژن متصل می‌ باشند.
  • تهویه مکانیکی

در بسیاری از مواقع برای کمک به تنفس بیمار در حین بیهوشی عمومی، از تهویه مکانیکی استفاده می‌شود. در ضمن برخی ازاین دستگاه ها به طور مداوم غلظت گازهای دمی و بازدمی بیمار را اندازه گیری می‌کند.

  • TEE یا اکوکاردیوگرافی از طریق مری

TEE ابزاری است که می توان از آن برای انجام اکوکاردیوگرافی قلبی در حین بیهوشی استفاده نمود. در این روش تصاویری با استفاده از امواج صوتی از قلب گرفته می‌شوند.متخصص بیهوشی از طریق فرستادن لوله اکوکاردیوگرافی به انتهای مری، قلب رامورد بررسی قرار می‌دهد. در این روش تصویر واضح‌تری از قلب فراهم می‌شود. با این حال این مورد فقط در موارد لزوم استفاده می‌شود.

  • مانیتور امواج مغز (نمایانگر عمق بیهوشی)
 بسیاری از بیماران نگران بیدار ماندن هنگام بیهوشی هستند. برای حل این مشکل در حال حاضر ابزارهایی وجود دارند که به متخصص بیهوشی کمک می‌کنند تا از عدم بیدار بودن بیمارحین بیهوشی اطمینان پیدا کند. این وسیله ازطریق پدهای چسبی کهبه سر بیمار متصل می‌شوند عمق بیهوشی را تخمین می زند.
 همچنین در برخی از بیماران که نیازبه حفظ درصدی از هوشیاری حین عمل دارند از این دستگاه می توان استفاده نمود.
 برای کسب اطلاع بیشتر در مورد این ابزارها می‌توانید با پزشک بیهوشی خود مشورت کنید.
  • سونوگرافی
 متخصصین بیهوشی در اتاق عمل معمولا از ماشین‌های کوچک سونوگرافی قابل حمل برای دسترسی به ورید مرکزی و همچنین برای بی‌حس کردن اعصاب محیطی (جهت بی‌حس کردن بخشی از بدن یا کنترل درد بعد از عمل) استفاده می نمایند. این دستگاه به متخصص بیهوشی امکان می‌هد که عروق و اعصاب ناحیه مورد نظر را ببیند وکاتتر رادقیقا در ورید مناسب جایگذاری و یا ماده بی‌حسی را کنار اعصاب مورد نظر تزریق نماید.
  • سایر تجهیزات
 با توجه به نوع عمل، شرایط بیمار، بیماری‌های همراه و ... ممکن است از تجهیزات خاص دیگری نیز در حین بیهوشی استفاده ‌شود. برای مثال پایش مداوم فشار شریانی، فشار ورید مرکزی (که در این دو مورد نیاز به جایگذاری کاتتر در شریان یا ورید مرکزی توسط متخصص بیهوشی است) یا پایش برونده قلبی که نیاز به جایگذاری کاتتر در شریان ریوی بیمار توسط متخصص بیهوشی دارد.
 
 1) جهت بررسی سطح هوشیاری درحین بیهوشی عمومی از کدام روش استفاده می‌شود؟
 الف) سونوگرافی
 ب) اکوکاردیوگرافی از طریق مری
 ج) تهویه مکانیکی
 د) مانیتور امواج مغز
 

2) مزیت اکوکاردیوگرافی از طریق مری نسبت به اکوکاردیوگرافی معمولی چیست؟

الف) انجام آن آسانتر است

ب) تصاویر واضح‌تری از قلب ارائه می‌کند

ج) کم هزینه‌تر است

د) خطرات آن کمتر است

خلاصه

بیهوشی عمومی یعنی حالتی که درآن فردخواب بوده و نسبت به تحریک دردآور عکس العملی نشان نداده و از شلی کامل عضلانی برای انجام عمل جراحی برخوردار است و بعد از خاتمه بیهوشی چیزی به خاطر نمی آورد. در این حالت حواس پنج گانه به خصوص حس لامسه به طور موقت از کار می افتند. این حالت با تجویز داروهای بیهوشی امکان پذیر می گردد.

 متخصص بیهوشی، پزشکی است که در رشتۀ بیهوشی و تخفیف درد تخصص دارد. لازمۀ این ‌کار گذراندن دورۀ پزشکی عمومی و سپس دورۀ تخصص در رشته بیهوشی است.
 متخصص بیهوشی، قبل از عمل، ارزیابی کاملی از بیمار به عمل آورده و وی را از لحاظ مشکلاتی مثل اختلالات  قلبی- ریوی ودیابت و... بررسی کرده، سپس برای هر بیمار باتوجه به شرایط وی، برنامۀ بیهوشی خاصی ارائه می‌دهد.

در اتاق عمل از دستگاه‌های ویژه‌ای جهت پایش ضربان قلب، اکسیژن خون، فشار خون و دی اکسید کربن انتهای بازدمی استفاده می‌شود. همچنین ممکن است از سیستم‌های تهویه مکانیکی برای بیماران استفاده‌گردد. به علاوه بسته به نوع عمل و شرایط بیمار ممکن است از اکوکاردیوگرافی از طریق مری، مانیتور امواج مغزی، سونوگرافی و یا تجهیزات خاص دیگری نیز استفاده شود.

 

تا زمان ترخیص بیمار از اتاق بهبودی متخصصین بیهوشی بیمار را زیر نظر دارند.

برای دیدن اسلاید اینجا کلیک کنید.
 
anes 1

ویدیوی این بخش در دست تهیه است.

 

 

شناسه:

متخصص علمی محتوا: دکتر افشین امینی

طراحی آموزشی:دکتر مانوش مهرابی- فاطمه شیرازی

ساخت و تولید فیلم آموزشی: شرکت داتیس

سایر همکاران این پروژه: مریم تراشچین

بن مایه ها:

www.x.plain.com

 www.mdconsult.com
www.AsAhq.org
  • گروه خبری : بیهوشی
  • کد خبری : 84751
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید