آنچه بیماران قبل از بیهوشی باید بدانند
بیهوشی صرفاً به خواب رفتن نیست . وقتی شما به خواب می روید هوشیار نیستید، اما با تحریک صوتی، لمسی و اگر خیلی خوابتا ن سنگین باشد با تحریک دردناک بیدار می شوید، اما فرد بیهوش حتی با تحریک دردناک جراحی نباید بیدار شود، تکان بخورد و یا چیزی به خاطر بیاورد.
بیهوشی صرفاً به خواب رفتن نیست. بیهوشی علاوه بر عدم هوشیاری، بی دردی، بی حرکتی و فراموشی را هم شامل می شود. در بیهوشی مدرن امروز حتی از این هم فراتر میرویم و اهدافی چون ثبات فشارخون و ضربان قلب (سرکوب پاسخهای سمپاتیک) را دنبال میکنیم. مسئولیت پزشک بیهوشی از قبل عمل (ویزیت بیهوشی قبل از عمل) شروع شده و تا لحظه ترخیص از ریکاوری (اتاق بهبودی) ادامه می یابد. حین عمل نیز مسئولیت ناحیه عمل به عهده جراح است و مسئولیت هر آنچه از بدن باقی می ماند به خصوص ارگانهای حیاتی (شامل قلب، مغز، ریه و کلیه) با متخصص بیهوشی است.
متخصص بیهوشی هنگام انتخاب روش بیهوشی با بیمار مشاوره کرده، او را معاینه می کند تا از وجود بیماریهای مختلف آگاه شود، زیرا وجود بیماریهای مختلف، داروها و عوارض آنها می تواند روی انتخاب بیهوشی موثر باشد. بیماریهایی نظیر: سرماخوردگی، فشارخون، بیماریهای قلبی، دیابت، آسم و آلرژی، پرکاری و کم کاری تیرویید، صرع و ...، که هر کدام ملاحظات خاص خود را داشته و طریقه و زمان مصرف داروهای آن دستورالعمل ویژهای دارد.
در ارتباط با بیهوشی در زنان باردار، شایان ذکر است پس از عمل جراحی در یک زن حامله خطر سقط یا زایمان زودرس اندکی بالاتر میرود، که البته معلوم نیست این اثر مربوط به بیهوشی است یا خود عمل جراحی و دستکاریهای مربوطه! «لوله گذاری مشکل» مهمترین خطری است که در بیهوشی عمومی با آن مواجهیم و این خطر در بیماران حامله بیشتر و با اهمیتتر است.
امروزه مراکزی وجود دارند که متخصصین بیهوشی خدمات تخصصی زایمان بدون درد را به بیماران علاقمند ارائه می دهند. از قبیل: بیدردی یا گاز انتونوکس، بیدردی اسپینال، بیدردی اپیدورال
البته می بایست به این نکته نیز اشاره کرد که بیمار اغلب، پس از بیهوشی دچار عوارض و مشکلاتی می شود از قبیل: درد پس از عمل، تهوع و استفراغ، سردرد، برخی بیماریها نظیر هپاتیت، خرابی دندانها، حساسیتها و ... که پزشک متخصص بیهوشی میتواند با در نظر گرفتن شرایط، توصیه هایی ارایه نماید تا این عوارض را کاهش دهد.
همچنین برخی شرایط خاص نیز وجود دارند که بیهوشی را دشوارتر و پرخطر می سازند، لذا حین بیهوشی می بایست تحت مراقبتهای بیشتری قرار گیرند، مانند بیهوشی در افراد چاق، نوزادان و اطفال، بیهوشی در خارج از اتاق عمل، بیهوشی در جراحیهای سرپایی و ...
بنابراین متخصص بیهوشی برای هر بیمار با توجه به جمیع جهات اعم از شرایط جسمی بیمار، سن بیمار، نوع عمل جراحی و مدت عمل جراحی، بهترین روش بیهوشی را انتخاب می کند؛ نسخه ای که قابل پیچیدن برای بیمار دیگر نیست.
در نوشتار این کتاب به این سوالات شما پاسخ داده می شود:
- تعریف بیهوشی چیست؟
- وظایف متخصص بیهوشی چیست؟
- ویزیت بیهوشی قبل از عمل چه ضرورتی دارد؟
- بیهوشی با روشهای بی حسی چه تفاوتی دارد؟
- منع خوردن و آشامیدن بیمار قبل از عمل از چه زمانی شروع می شود؟
- فرق بی حسی موضعی و منطقه ای چیست؟
- شرایط بیهوشی در صورت مصرف داروهای فشارخون چگونه است؟
- شرایط بیهوشی در صورت ابتلا به بیماری های زیر چیست؟
- سرمارخوردگی
- بیماری قلبی
- دیابت
- آسم و الرژی
- پرکاری و کم کاری تیروئید
- صرع
- شرایط بیهوشی در دوران حاملگی و زایمان چگونه است؟
- عوارض و مشکلات پس از بیهوشی چیست؟
- چه نکاتی پس از عمل جراحی باید مورد توجه قرار گیرند؟
بن مایه ها:
1. Miller RD, Eriksson LL, Fleisher LA. millers anesthesia. 7 th edition. 2010.
2 . دکتر آذرفرین رسول، دکتر اعتصامی رامین . بیهوشی و بیماریهای همراه ، ترجمه : دکتر رسول آذر فرین ، چاپ اول،انتشارات تیمورزاده، بهار 1389
ویدیوی این بخش در دست تهیه است.
شناسه:
متخصص علمی محتوا: دکتر کاظم صمدی
طراح آموزشی:مریم فخرزاد
گوینده: مژده برزگر
ارزشیابی: دکتر مانوش مهرابی
ساخت و تولید فیلم آموزشی: شرکت داتیس
نظر دهید